Ratatouille

Cartofi ţărăneşti

17 February 2020

 

Tuturor ne plac cartofii, indiferent cum sunt gătiti, cu sau fără condimente şi să nu uităm de proprietăţile nutritive ale acestora precum fosfor, calciu, magneziu şi zinc ce contribuie la sănătatea oaselor.

 

De asemenea, mai regăsim şi alte vitamine precum vitamina B6, vitamina C, fibre şi acid folic care au un rol important în menţinerea unei inimi sănătoase.

 

De evitat este să consumaţi cartofi de culoare verde sau încolţiţi pentru că aceste caracteristici indică prezenţa solaninei, o substanţă toxică ce poate cauza dureri de cap, crampe musculare, cât şi probleme respiratorii.

 

Nu numai solanina poate cauza probleme de sănătate, ci şi acrilamida, substanţa produsă de cartofi atunci când aceştia sunt preparaţi termic la peste 120°C, ce reprezintă unul dintre factorii cancerigeni, de aceea se recomandă să evitaţi cartofii prăjiţi. Ştiu, sunt foarte gustoşi dar cel puţin putem să îi consumăm mai rar.

 

Însă, cartofii fierţi, mai ales în coajă, sunt ideali pentru sănătatea noastră şi îşi păstrează mult mai bine substanţele nutritive.


 

Reteta

 

Timp de preparare: 45 de minute

 

Porţii: 4

 

Ingrediente:

 

  • 12 cartofi mici

  • 3 litri apă

  • 1 legătură de pătrunjel

  • 5 căţei de usturoi

  • 1 lingură de vegeta (facută în casă sau din comerţ dar cât mai naturală)

  • boia dulce şi afumată

  • sare 

  • piper

  • 4 linguri de ulei presat la rece

 

Instrucţiuni:

 

    1.    Cartofii se lasă la fiert aproximativ 20  de minute, nu trebuie să fie complet fierţi;

 

    2.  Între timp se pregăteşte mixul de condimente prin adăugarea următoarelor ingrediente într-un castron mic:               pătrunjel şi usturoi tocate mărunt, sare, vegeta, boia şi piper (după gust);

 

    3.    După ce s-au fiert cartofii (de obicei verific cu o furculiţă), se lasă la răcit pe o farfurie întinsă timp de 10 minute;

 

    4.    Se curăţă de coajă şi se mai lasă la răcit încă 5 minute;

 

    5.    Se taie pe lung şi apoi felii şi se adaugă într-o tigaie mai înaltă;

 

    6.    Se adaugă mixul de condimente si uleiul peste cartofi şi se amestecă uşor la foc mediu, timp de 2-3 minute.

 

    7.    Acest preparat se poate servi cu o salată de roşii şi ceapă.

 

 

Poftă bună! ❤️

 


 

Contact

 

contact@inspiratii.ro

Citat preferat

 

”Fiecare reuşită începe cu decizia de a încerca”

 

 

Toate textele şi materialele prezentate pe site sunt proprietatea inspiratii.ro , fiind interzisă reproducerea parţială  sau integrală a continutului acestui site pe alte pagini web sau in orice altă formă fară acordul scris al inspiratii.ro.

 

Contact

 

contact@inspiratii.ro