Buddha Bowl

Alegerea alimentelor în funcţie de sezon

27 December 2019

În ziua de azi putem găsi în marile magazine o varietate imensă de produse alimentare, unele sănătoase iar altele mai puțin sănătoase și doar de noi depinde alegerea pe care o facem, o alegere care trebuie să fie informată și nu la întâmplare.

 

Atunci când consumăm alimente trebuie să ne gândim la valoarea lor nutrițională, la beneficiile pe care le aduc sănătății noastre și la impactul care îl are producerea acestora în natură.

 

 

De aceea, se recomandă consumarea fructelor și legumelor de sezon care sunt mai proaspete și pline de nutrienți, nefiind necesară importarea acestora din alte țări.

 

În acest fel, putem ajuta și la creșterea economiei locale dar și la dezvoltarea micilor producători de pe piața românească, eventual să încercăm să cumpărăm mai mult din piață și mai puțin din supermarket-uri.

 

Probabil ne-am obișnuit cu ideea că a mânca sănătos implică în primul rând consumarea a cât mai multe legume verzi chiar dacă aceste legume pot fi cultivate pe un alt continent dar să nu uităm faptul că dieta noastră trebuie să fie raportată și la mediul în care trăim pentru a ajuta organismul să se adapteze condițiilor climatice.

 

Legumele și fructele de sezon contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate și la prevenirea apariției anumitor boli care au legătură directă cu fiecare anotimp, precum răceli, alergii sau stări emoționale depresive.

 

 

Prin urmare, adoptând o dietă corespunzătoare, bogată în fructe și legume poate preveni îmbolnăvirea dar și evitarea vizitei la medic mai târziu. “Mâncarea să îți fie leacul și leacul să îți fie mâncarea – Hipocrate”

 

Însuși Hipocrate, părintele medicinei, recomanda o atenție sporită asupra tuturor alimentelor pe care organismul nostru le ingeră atenționând asupra riscului pe care îl are amprenta acestora asupra sănătății noastre.

 

Mai jos pot fi identificate câteva exemple referitoare la alimentele recomandate pentru consum în funcție de sezon:

 

 

Primavara

 

Legume: urzici, spanac, leurdă, lobodă, salată și ceapă verde, ridichi, mazăre, fasole verde. rădăcinoase, gulii, rozmarin, busuioc, cartofi noi.

 

Fructe: mere, pere, fructe de pădure, cireșe.

 

 

Vara

 

Legume: conopidă, morcovi, sparanghel, roșii, castraveți, ceapă, broccoli, dovlecei, țelină vinete, ardei, porumb.

 

Fructe: pepene roșu, pepene galben, căpșune, rubarbă, mure, caise, piersici, coacăze, zmeură.

 

 

Toamna

 

Legume: cartofi, roșii, varză, păstârnac, castraveți, gogoșari, morcovi, ciuperci, vinete.

 

Fructe: gutui, prune, struguri, smochine, dovleac, castane, nuci.

 

 

Iarna

 

Legume: sfeclă, ridichi negre, păstârnac, fasole, ceapă uscată.

 

Fructe: nuci, alune de padure.

 

Un alt avantaj în alegerea produselor de sezon este costul redus în procurarea acestora și nu uita că un consum bogat în fructe și legume reprezintă baza unui stil de viață sănătos care ne inundă organismul cu energie pozitivă.

 

 

 

 

Contact

 

contact@inspiratii.ro

Citat preferat

 

”Fiecare reuşită începe cu decizia de a încerca”

 

 

Toate textele şi materialele prezentate pe site sunt proprietatea inspiratii.ro , fiind interzisă reproducerea parţială  sau integrală a continutului acestui site pe alte pagini web sau in orice altă formă fară acordul scris al inspiratii.ro.

 

Contact

 

contact@inspiratii.ro